Translate

sâmbătă, 13 septembrie 2014

Sakasama no Patema



"Gravity, they say you can't fight it. Well, I disagree. What if love was stronger than gravity?" (Gravitatia, ei spun ca nu-i poti rezista.Pai, eu nu sunt deacord.Daca dragostea ar fi mai puternica decat gravitatia?)
 – Adam, from the movie ,,Upside Down”









Patema Inverted (サカサマのパテマ Sakasama no Patema) este un film anime japonez, aparut in 2013, creat de Yasuhiro Yoshiura. In 2012 a aparut, Patema Inverted: Beginning of the Day, o serie ONA (4 episoade scurte). 



Gen: aventura, drama, fantasy, science fiction
Lansat: 9 Noiembrie 2013
Durata: 98 minute



     Cand am vazut pentru prima data trailer-ul de la Patema Inverted, am avut un deja-vu. Unde am mai vazut asta? Iar apoi mi-am amintit de filmul american aparut in 2012 numit Upside Down, care are o idee foarte asemanatoare: doua lumi diferite, doi oameni care fiind atrasi in directii diferite de gravitatie se lupta sa ramana impreuna, prezenta unuia in lumea celuilalt este interzisa de reguli si legi stricte, un baiat si o fata care ajung la sfarsit sa-si realizeze visul si anume unirea celor doua lumi.
     
     Trailer-ul si mai ales ONA (care am crezut ca sunt ceva prequel-uri, dar urmarind filmul am observat ca sunt exact aceleasi scene, asa ca nu merita sa le mai vedeti, ci puteti trece direct la anime), m-au facut extrem de curioasa sa aflu povestea Patemei si a lui Age (Eiji) si a lumii in care traiesc. Un univers distopic care ii va delecta pe impatimitii genului.
    
      Patema este o fata, care face parte dintr-o civilizatie care traieste in subteran, si viseaza sa ajunga in lumea de deasupra pe care nu a vazut-o niciodata in realitate. In ciuda avertizarilor prietenilor si a varstnicilor, ea se avanta ca o eroina adevarata in necunoscut si ,,cade" in lumea de la suprafata, unde il intalneste pe Eiji. Acesta este un baiat, orfan precum Patema si la fel de excentric, care traieste in Aiga, un loc in care oamenii sunt indoctrinati, iar cei ce nu respecta cu strictete regulile si legile sunt priviti ca niste intrusi sau paria, de societate.
    
      Ideea anime-ului este originala (daca nu punem la socoteala filmul Upside Down), deci pentru cei ce nu au vazut filmul american este foarte probabil sa vedeti ceva total nou. Directorul Yasuhiro Yoshiura nu a explicat exact cum functioneaza foarta de gravitatie a Patemei, dar probabil orice explicatie mai amanuntita nu ar multumii legile fizicii.
     Cu toate ca ideea de gravitatie dubla (daca pot s-o numesc asa) este ceva nemaivazut si ar fi putut fi exploatata mai mult, (placandu-mi foarte mult momentele cand Patema si Age trebuiau sa se ,,sustina'' unul pe altul, fiind atrasi in directii opuse), aventura lor fiind una destul de comuna, de genul: unul dintre ei e prins si celalalt il salveaza, il inving amandoi pe marele raufacator si se sfarseste cu happy-ending.
     
      Pot insa spune ca am urmarit cu placere acest film anime si am indragit personajele. Sfarsitul (care a insemnat un nou inceput pentru personaje) a fost bun , chiar putin neasteptat. Iar melodia de final, care este in esperanto, este pur si simplu superba! <3

     Atentie!: Filmul poate fi destul de ametitor, asa ca daca suferiti de rau de inaltime...ei bine... uitati-va oricum, deoarece merita :)




Nota:

Povestea:8,50
Vizual:9
Personaje:8,50
Protagonist:9
Muzica:10
=
Patema Inverted primeste de la mine nota 9 (dar pentru ideea originala i-as da un 10)





Aici puteti viziona filmul:
http://animefake.com/patema-inverted/



Daca chiar vreti sa vedeti ONA - Sakasama no Patema: Beginning of the Day: http://www.gogoanime.com/category/sakasama-no-patema-beginning-of-the-day 






Aici aveti trailer-ul de la filmul american ,,Upside Down"
si link-ul unde il puteti vedea: http://filmevideohd.com/upside-2012/






Ending Theme:

    "Patema Inverse" by Estelle Micheau - https://www.youtube.com/watch?v=CHrIOzTG-cc

   Aici gasiti o traducere, aproximativa, in engleza a cantecului, din esperanto: http://soulslayertranslations.blogspot.ro/2014/05/patema-inverse-lyrics-sakasama-no.html








Asta a fost minna-san! Nu plecati inainte de a va spune parerea despre postare si anime ^.^






Un comentariu:

  1. This sounds like an interesting concept. I don't think I have seen anything like this. Thanks for sharing!
    ~Jess

    RăspundețiȘtergere